Internationella aids-dagen

Hiv-positiva samer får stöd

Paula Simonsen: Att prata kan vara nyckeln till att många vill leva
2:03 min

I dag, på internationella aids-dagen offentliggörs ett nätverk för hivpositiva samer, rapporterar Sameradion. Ett av målen med nätverket är att samer ska få lättare att prata med varann om hiv.

Internationella aids-dagen instiftades av FN 1988. Med denna dag så vill man påminna att kampen mot aids och hiv är långt ifrån över. 

I dag offentliggörs också ett nätverk för hivpositiva samer. Ett av målen med nätverket är att samer ska få lättare att prata med varann om hiv. 

En av intiativtagarna är Paula Simonsen som själv är hivpositiv same. Hon tror att behovet att prata om hiv i det samiska samhället är stort.

– Än i dag är det många som vill vara hemliga med att de är hivpositiva, det är fortsatt än idag så mycket rädsla för viruset. Jag vet också att det är många som väljer tystnad och ensamhet istället för att prata om det. Därför känner jag att jag måste prata om det här igen, säger Paula Simonsen. 

Hon är också kontaktperson för den nya organisationen för hivpositiva samer som verkar i nordligaste Sverige, Norge, Finland och Ryssland

– Det här nätverket som vi har startat gäller alla samer i Sápmi, det är gränsöverskridande.

Är det någonting som du tycker behövs i det samiska samhället att man har en sådan här organisation?

– Det tycker jag helt klart, för samerna har ett eget sätt att se på hälsa än stor samhället. Jag tycker också att det är viktigt att samerna själva har en egen organisation där hivpositiva får prata med varandra. Även om jag är öppen med min diagnos, så har vi tystnadsplikt och säger aldrig till andra vilka som är hivpositiva.

Nya organisationen har ett samarbete med andra urfolksorganisationer som arbetar aktivt att stoppa spridningen av hiv bland urfolk, och det vill också samiska organisationen göra.

– Med den här organisationen vill vi förhindra att andra får hiv och vi vill gärna träffa andra hivpositiva samer. För det vi sett är att när folk får prata med en som är i samma situation så hjälper det och det blir lättare att leva.

Fakta om HIV

- HIV är en förkortning av humant immunbristvirus. Vilket betyder att ditt immunförsvar bryts ner och tillslut leder viruset till AIDS eller andra sjukdomar som man dör av.
- HIV är så pass vanligt att 35 miljoner människor idag lever med viruset.
- Var 15:e sekund smittas en person av viruset och under en dag smittas närmare 6000 personer och 4000 personer dör av viruset.
-
HIV smittas genom oskyddat sex, sprutor som används av en hivsmittad person men även från mor till barn om ens förälder bär på viruset.
-
I Afrika sägs viruset vara störst.
-
Förra året upptäcktes 461 fall av hiv i Sverige. 76 procent av dem hade smittats i utlandet och vanligast vid utlandssmitta var heterosexuell kontakt.
-
Idag finns inga botemedel men viruset kan bromsas genom bromsmedicin.

Källor: Musikhjälpen, Folkhälsomyndigheten, NE och Amfar/Unaids

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".