Åsa Persson, bergmästare. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.
Åsa Persson, bergmästare, tycker att mineralbolaget ska få bearbetningskoncession för fyndigheten utanför Glommersträsk, men det blir regeringen som får avgöra frågan. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.

Regeringen får avgöra gruvbrytning i Glommersträsk

Länsstyrelsen ser till riksintressen i området
1:07 min

Det blir regeringen som får avgöra om företaget Norrliden mining AB ska få bearbetningskoncession för fyndigheten Eva K nummer 1 väster om Glommersträsk. Orsaken är att länsstyrelsen i Norrbotten och Bergsstaten är oeniga.

Länsstyrelsen är emot koncession medan Bergsstaten sa ja.

– Länsstyrelsen har sagt nej och anser att rennäringsintressena ska gå före en gruva här, men den berörda samebyn är med på gruvprojektet och har även lämnat in det skriftligt till oss. Då vi har svårt att se att rennäringen ska gå före här så vi låter regeringen avgöra det, säger Åsa Persson, bergmästare.

Norrliden mining AB vill bryta zink, bly, koppar, guld och silver en mil väster om Glommersträsk, ett område som klassas som riksintresse både för rennäringen och för att det finns värdefulla ämnen där.

Koncessionsfrågan har diskuterats i flera år och enligt Bergsstaten har nu Mausjaurs sameby efter diskussioner med företaget fått igenom förbättringar i det planerade gruvprojektet som gör att påverkan på rennäringen minskat.

Men det förändrar inte länsstyrelsens bedömning.

– Länsstyrelsen kan inte beakta att samebyn kommer överens civilrättsligt med bolaget. Det är inte något vi kan ta hänsyn till, utan vi måste se till de riksintressen som finns i området, säger Anna Modig, jurist vid länsstyrelsen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".