Samebyn ångrar avtal med gruvföretag

Samebyns ordförande: Vi blev lite skrämda
1:34 min

Mausjaure sameby ångrar att man skrev på ett samabetsavtal med Norrliden mining, vilket var anledningen till att Bergsstaten godkände gruvplanerna utanför Glommersträsk.

Bergsstaten säger ja till att Norrliden mining AB ska få bearbetningskoncession för en mineralfyndighet utanför Glommersträsk med hänvisning till att Mausjaure sameby inte har något att invända mot projektet utan har skrivit på ett samarbetsavtal med bolaget. Men samebyns ordförande Mikael Jonsson säger att han är emot gruvplanerna och inte är nöjd med avtalet.

– Nej, nej, det är så svårt att veta vad man ska bli kompenserad för, man vet ju inte förrän efteråt hur mycket störning det blir, säger Mikael Jonsson, samebyns ordförande.

Men ni har skrivit på avtalet, varför gjorde ni det om du inte tycker det är bra för er?

– Vi blev lite skrämda av bolaget, regeringen kommer ändå att säga ja till en gruva, även om ni säger nej. Man sade det inte rakt ut, men man hör ju ändå hur pratet går.

Ångrar du att ni skrev på avtalet?

– Så här i efterhand ångrar jag det.

Per Storm, vd för Kopparbergs mineral AB som är operatör för Norrliden mineral blir överraskad när han för höra att samebyns ordförande Mikael Jonsson ångrar att han skrivit på samarbetsavtalet med bolaget.

– Det förvånar mig lite grann för det är ju ett avtal som vi har haft, och har diskuterat vid ett flertal tillfällen, säger Per Storm.

Han säger att de blev skrämda av er?

– Det håller jag inte med om. Skrämda, det skulle jag vilja hävda är en lätt överdrift.

Men har ni fört några resonemang om vilka intressen som brukar få företräde när det kommer till rättsprövningar?

– Nej, inte mig veterligen. Det är möjligt att vi har resonerat om det från tid till annan. Jag ska inte säga att det definitivt inte kommit upp, men det har inte varit något argument i de diskussioner som vi förde då. Säger Per Storm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".