Bragdguldet
Tillverkning av Bragdguldet 2012. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Bragdguldet och Jerringpriset: 11 gånger samma pristagare

I dag tillkännages vem eller vilka som får Svenska Dagbladets bragdguld. Inte mindre än elva gånger har pristagaren fått både bragdguldet och Radiosportens Jerringpris samma år.

En av förhandsfavoriterna till årets bragdguld är längdskidåkaren Charlotte Kalla som har planerat in en paus mellan tisdagens träningspass.

– Jag har haft med bragdguldet i planeringen. Klockan ett ska jag sitta med fjärilar i magen, säger hon till TT.

I Sotji-OS tog Charlotte Kalla två individuella OS-silver och ett OS-guld i stafett. 27-åringen är också nominerad till Jerringpriset i två kategorier.

– Det är ju superskoj att vi är tre från skidorna, båda stafettlagen och jag individuellt som är nominerade. Men det kan också vara en liten fara. Det är samma fans och publikskara som vi slåss om rösterna för. Om man slår ihop oss kanske vi får många procent, men att det kanske inte räcker i slutändan. Det skulle vara lite synd tycker jag. Vi är från samma sport, säger hon till TT.

Senast någon vann både bragdguldet och Jerringpriset var 2012 när triathleten Lisa Nordén kammade hem de båda utmärkelserna efter ett VM-guld och ett OS-silver.

Pristagare som både fått bragdguldet och Jerringpriset samma år:

1981: Annichen Kringstad, orientering
1984: Gunde Svan, längdskidor
1986: Tomas Johansson, brottning
1987: Marie-Helene Westin, längdskidor
1988: Tomas Gustafsson, skridsko
1991: Pernilla Wiberg, alpint
1993: Torgny Mogren, längdskidor
1994: Herrlandslaget i fotboll
1995: Annika Sörenstam, golf
2009: Helena Jonsson, skidskytte
2012: Lisa Nordén, triathlon

Radiosporten sänder direkt från presskonferensen när pristagaren tillkännages. Lyssna i P4, på webben eller i appen Radiosporten Play. Vi kommer också att ha en livechatt här på webben där det går att vara med och diskutera.

Radiosportens Jerringpris delas ut på idrottsgalan i januari. För att rösta på kandidaterna, klicka här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".