Lena Lagerstam i Morjärv. Kontaktperson för Nätverket för ett kärnkraftsfritt Bottenviken. Foto: Eva Elke, P4 Norrbotten
Lena Lagerstam. Foto: Eva Elke, P4 Norrbotten

Svenska namnunderskrifter mot finsk kärnkraft

"Vi hoppas det blir stopp på fredag"
1:38 min

I dag lämnar en grupp från Sverige över sammanlagt 25 000 namnunderskrifter som protesterar mot att ett kärnkraftverk ska byggas i Pyhäjoki i Finland.

Lena Lagerstam, talesperson för nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken, är den som har namnunderskrifterna i sin väska. Hon är förhoppningsfull inför mötet med finska riksdagsledamöter i dag.

– Vi hoppas att de ska lyssna på oron från Sverige och den stora opinion som finns på den svenska sidan av Bottenviken, säger Lagerstam.

Hon menar att det är ett stort antal namn som de samlat ihop och hon hoppas att det ska göra skillnad när finska riksdagen tar beslut i frågan på fredag.

– Det är ju mycket som är oklart, det finns till exempel inget bygglov ännu för reaktorn och tanken är att den ska levereras av ett ryskt företag som heter Rosatom. Vi i nätverket hoppas att den här historien tar slut på fredag, säger Lena Lagerstam.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".