Leif Pettersson (S). Foto: Samed Salman/Sveriges Radio.
Leif Pettersson (S). Foto: Samed Salman/Sveriges Radio.

Leif Pettersson (S): En väldigt speciell situation

En spänd väntan pågår bland socialdemokrater på Sverigedemokraternas beslut om hur man ska agera vid riksdagens budgetomröstning i morgon. 

Ekot sänder direkt Sverigedemokraternas presskonferens kl 16.30 i P4

I dag på eftermiddagen ska Sverigedemokraterna ge besked om hur man ska agera vid riksdagens budgetomröstning. Ett besked som gör framtiden mycket osäker för Stefan Löfven socialdemokratiska regering.

Väntan på beskedet märks bland riksdagsledmöterna, berättar socialdemokraten Leif Pettersson från Norrbotten.

– Det är klart att det märks, alla går och väntar på besked bara. Men jag har inte märkt att det är någon speciell stämning här, säger Leif Pettersson.

Om Sverigedemokraterna röstar på de borgerliga allianspartiernas budget så faller regeringens budget, men Leif Pettersson har inget svar på hur han tycker att Stefan Löfven i så fall ska agera.

– Det är precis den frågan som ju är tiotusenkronorsfrågan. Jag vet inte, men det man har sagt är att det naturliga då är att man skickar tillbaka budgeten till finansutskottet, och det kanske är så, säger han.

Samtidigt som Sverigedemokraterna håller sin presskonferens om budgetfrågan vid halvfemtiden i dag har socialdemokraterna i riksdagen gruppmöte där även de socialdemokratiska ministrarna från regeringen deltar. Men någon särskild punkt som gäller ödesbeskedet från sverigedemokraterna finns inte på dagordningen.

– Inte direkt, men det är klart att det kommer att komma upp i alla fall. Man följer vad som sker och så lämnas det en rapport om vad de har sagt. Sedan får vi väl se om det finns någon färdig handlingsplan, det vet inte jag, säger Leif Pettersson.

Leif Pettesson har suttit i riksdagen sedan 2006 och har aldrig tidigare upplevt en så oviss situation som nu.

– Visst är det en väldigt speciell situation vi har i riksdagen just nu, det måste man säga. Det är klart att det är historiskt att vi har det på det här sättet, säger Leif Pettersson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".