Kirunagruvan. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
Kirunagruvan. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio

Strejk på Malmbanan avslutad

En strejk som pågått sedan i torsdags på Malmbanan har avslutats sedan parterna kommit överens, uppger LKAB i ett pressmeddelande.

Strejken över och trafiken kan återupptas i normal omfattning.

Gruvbolaget och facket Norsk Lokomotivmannsförbund har varit osams om hur fördelningen mellan svenska och norska lokförare ska regleras och under strejken har endast malmtåg med svenska förare trafikerat sträckan mellan Kiruna och Narviks hamn.

Facket har tidigare beskrivit strejken som en kamp om att bevara norska arbetsplatser och 30 lokförare var uttagna i strejken.

Strejken bröt ut torsdag 27 november då LKAB och det norska facket inte var eniga om hur fördelningen mellan svenska och norska lokförare skulle regleras.

– Vi kan acceptera den skrivning som vi nu är överens om. Den ger fortsatt LKAB rätten att styra och leda arbetet och kan skapa trygghet för våra medarbetare om att vår ambition är att fortsatt ha lokförare i både Norge och Sverige på nivå med dagens situation, säger Frank Hojem, kommunikationsdirektör på LKAB.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".