Malmtåg. Foto LTU.
Malmtåg på väg mellan Kiruna och Narvik. Foto: LTU

Norska lokförare överens med LKAB

"Vi har fått igenom våra krav"
1:34 min

Strejken varade i nästan sex dygn men igår kväll beslutade LKAB:s lokförare i Narvik att återgå till arbetet.

Facket säger att det nu är säkerställt att fördelningen mellan norska och svenska lokförare ska fortsätta se ut som idag.

– Vi fick igenom vårt krav och det är det viktigaste för oss. Vi är nöjd med lösningen, säger Rolf Jörgensen som är ordförande i det norska lokomotivmannsförbundet.

Konflikten har handlat om frågan om bemanningen ska tas med i löneförhandlingarna. LKAB har menat att det är en förhandling för sig.

Facket har under löneförhandlingarna krävt att hälften av malmtågen mellan Kiruna och Narvik även i fortsättningen ska ha norska lokförare.

Rolf Jörgensen säger att frågan om bemanningen nu har skrivits ner i ett protokoll som följer kollektivavtalets giltighetstid.

Det står i ett protokoll, hur stor betydelse har det egentligen?

– Det har en stor betydelse. Ett protokoll har samma betydelse som kollektivavtalen, säger Rolf Jörgensen.

– Vi har en skrivning som vi kan acceptera. Det känns riktigt bra och det viktiga är att komma igång med produktionen, säger Anders Björnström som är LKAB:s logistikchef.

Han har tidigare sagt att det är en principfråga att det som rör bemanningen inte ska tas med under löneförhandlingarna.

Har ni frångått den principen nu?

– Det har vi inte, utan det har blivit en sidoförhandling. Det betyder att vi i stort har samma fördelning som idag, säger Anders Björnström.

Efter löneförhandlingarna i Norge står det också klart att lokförarnas grundlön ökar med tusen kronor i månaden. Med olika tillägg innebär det en löneökning med cirka 1 800 norska kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".