Luleåborna Roger Höglin, Annika Forssén och Ronja Kärn om eventuellt extraval. Foton: Per Vallgårda och Carin Sjöblom/Sveriges Radio. Montage: Sveriges Radio.
Luleåborna Roger Höglin, Annika Forssén och Ronja Kärn om eventuellt extraval. Foton: Per Vallgårda och Carin Sjöblom/Sveriges Radio. Montage: Sveriges Radio.

Luleåbor om extraval

"Man skulle kunna samarbeta bättre"
1:30 min

Socialdemokraterna kommer inte yrka på att budgetförslaget går tillbaka till finansutskottet i riksdagen, uppger partiet. Därmed röstas förslaget troligen ned, och det ökar sannolikheten för att det blir extraval.

P4 Norrbotten frågade några Luleåbor vad de anser om det. 

– Regeringen kan ju inte regera en alliansbudget så min förhoppning om det blir nyval är att svenska folket drämmer i och säger att "det är den här regeringen vi vill ha", säger Annika Forssén.

För henne är det självklart att rösta om det blir extraval, troligen på samma parti som fick hennes röst i september. 

– Med lite tvekan, säger hon. 

Roger Höglin tycker att extraval vore tråkigt för landet, men för egen del vore det helt rätt, säger han. Han skulle rösta på samma parti som i höstas om det blir val efter nyår. 

Susann Ryan anser att det vore tråkigt för Sverige. 

– För vi har just gått igenom ett val som var väldigt komplicerat och jag vet inte om ett nyval skulle göra någon stor skillnad för partierna egentligen, säger hon. 

Har situationen i riksdagen påverkat ditt förtroende för politikerna? 

– Jag tycker att man skulle kunna samarbeta något bättre över partiblocksgränserna än vad man gör nu, säger Susann Ryan. 

Ronja Kärn har inte hängt med så noga men kan tänka sig att rösta om det blir extraval.

Skulle du rösta på samma parti som i höstas? 

– Ja, det skulle jag göra, säger hon.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".