Kent Ögren, landstingsråd S höll presskonferens om sin framtid.
1 av 3
Kent Ögren sa på en presskonferens att han blir fritidspolitker efter nyår. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.
Kent Ögren, landstingsråd S
2 av 3
Kent Ögren meddelade på en presskonferens att han inte tänker ställa upp i eventuella omval för att bli ordförande i landstingsstyrelsen. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.
Kent Ögren håller presskonferens. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.
3 av 3
Kent Ögren håller presskonferens. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.
Turbulensen i landstinget

Kent Ögren: Jag står till arbetsmarknadens förfogande

"Förjävligt - men nu känns det bra"
1:25 min

Socialdemokraternas Kent Ögren kommer inte kandidera till posten som landstingsstyrelsens ordförande, även om det blir omval i fullmäktige. Det meddelade han på en presskonferens i dag.

Kent Ögrens har en 25-årig karriär som tongivande politiker bakom sig. Han var kommunalråd i Jokkmokk tre mandatperioder innan han blev socialdemokratiskt landstingsråd i tre mandatperioder, alltså under tolv år.

För två veckor sedan valdes sensationellt Sjukvårdspartiets Kenneth Backgård till landstingsstyrelsens ordförande efter att två socialdemokrater lade ner sina röster istället för att rösta på Ögren. 

Då sa han självmant av sig övriga poster som traditionellt följer med uppdraget som landstingsråd. Nu är han vald som vanlig ledamot i landstingsfullmäktige och landstingsstyrelsen och det kommer han att fortsätta att vara.

Men någon mer kandidatur till posten som landstingsstyrelsens ordförande blir det alltså inte och anledningen är sveket från hans partikamrater som inte stöder på honom som ledare, trots beslut på partiets interna valkonferens. 

– Jag kan ta en och annan smäll i media och synpunkter på insändarsidorna kring olika beslut men inte när jag får knivhugg i ryggen från mina egna, sa Kent Ögren på presskonferensen. 

– Det har klart deklarerats av två personer i mitt parti att de aldrig kommer att rösta i något val som ska göras i landstingsfullmäktige och då tyckte jag att det var klokast av mig att dra mig tillbaka. Jag kan inte utsätta vare sig partiet eller landstinget för ytterligare vånda, säger Kent Ögren till P4 Norrbotten. 

Från årsskiftet blir han nu vanlig fritidspolitiker. 

– Jag står till arbetsmarknadens förfogande, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".