Ja till kärnkraftverk i norra Finland

2:15 min

Fennovoima får bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki i norra Finland, bara 15 mil från Norrbotten. Riksdagen har godkänt ändringarna i tillståndet med rösterna 115—74, rapporterar Ekot.

– Riksdagen röstade precis ja, som väntat, till det grundtillstånd som måste till innan man kan ansöka om bygglov för det här kärnkraftverket. Det var en tydlig majortet som röstade ja, säger Ekots reporter Thella Johnson som är på plats i Helsingfors.

Fyra riksdagsledamöter röstade blankt och sex var frånvarande. Motståndet var starkt bland De gröna, Vänsterförbundet och SFP.

Men det var ändå ett ganska kontroversiellt beslut med många vändor bakom sig?

– Ja, Finland är väldigt delat i den här frågan, även om riksdagen har stött projektet. Främst är det ägarfrågan som upprör, säger Thella Johnson.

Det ryska statliga kärnkraftsbolaget Rosatom som kommit in på senare tid i projektet, äger nu mer än en tredjedel av projektet och det är även de som ska leverera kärnkraftsreaktorn.

– Det har fått både finska och internationella kritiker att ifrågasätta Finlands omdöme, att man nu under Ukrainakrisen och sanktioner mot Ryssland, gör sig mer beroende av grannlandet, säger Thella Johnson.

Det betyder alltså att striden om kärnkraftverksbygget inte är över?

– Den är väl inte riktigt över, det ska säkert mycket till för att kärnkraftverket aldrig ska byggas, men det är just ägarstrukturen som är väldigt oklar fortfarande, säger Thella Johnson.

Det finska statliga energibolaget Fortum gick härom dagen ut och sa att man ville köpa 15 procent av ägandet i projektet. Det skulle trygga det finska ägandet i projektet som måste vara 60 procent.

– Och det fick nog många ledamöter i riksdagen att ändra sig i dag, säger Thella Johnson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista