Utsikt över Skurholmsfjärden, Infälld: Yvonne Stålnacke (S) kommunalråd Luleå. Foto: Sven Nordström och Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio. Montage: Sveriges Radio
Utsikt över Skurholmsfjärden i Luleå. Infälld: Yvonne Stålnacke (S), kommunalråd. Foto: Sven Nordström och Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio. Montage: Sveriges Radio.

Luleå lånar för att växa

Yvonne Stålnacke (S): Vi investerar ungefär en miljard
1:16 min

Majoriteten i Luleå kommun vill låna omkring en halv miljard som främst ska investeras i ombyggnationen av vatten och avlopp.

Investeringarna är en del i att Luleå kommun vill öka i storlek. För lite drygt ett år sedan firade Luleå Kommun 75 000 innevånare och enligt Anne Karlenius är kommunen nu drygt 40 innevånare i från 76 000 innevånare.

Sedan 2012 har kommunen investerat en halv miljard kronor i nytt system för vatten och avlopp och i den kommande budgeten ska ytterligare en halv miljard inversteras.

– Sedan 2012 och under den här perioden kommer vi investera ungefär en miljard, förklarar kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).

Detta är pengar som kommunen behöver låna vilket försvaras med att investeringarna är så långsiktiga.

– De investeringar vi gör i vatten och avlopp kommer att hålla i hundra år , så ser vi ur det perspektivet så är det inte farligt, tycker Yvonne Stålnacke (S).

Majoritetens budgetförslag påverkas också av att regeringens budget blev nedröstad tidigare i veckan. Det har lett till en stor ovisshet i Luleå kommuns budgetarbete menar Luleås socialdemokratiska kommunalråd Yvonne Stålnacke.

– Vi sköt på budgetfullmäktige för att vi trodde att vi skulle ha en bra bild av hur förutsättningarna såg ut, det har vi inte, konstaterar kommunalrådet.

Yvonne Stålnacke tror att situationen med extraval till riksdagen kan komma att leda till att kommunen måste lägga till och ändra i budgeten i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".