Northlands vd Johan Balck och rekonstruktören Lars Söderqvist under presskonferensen i Pajala Folkets hus. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
Northlands vd Johan Balck och rekonstruktören Lars Söderqvist under presskonferensen i Pajala Folkets hus. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.

Investerare drar sig ur Northland-affär

Rekonstruktör Lars Söderqvist: Något överraskande både för mig och för bolaget
1:38 min

Den grupp svenska investerare som hade kunnat bli räddningen för det krisdrabbade gruvbolaget i Northland och gruvan i Kaunisvaara har dragit sig ur affären, meddelade bolaget sent på fredagseftermiddagen.

Som en följd av detta vill bolagets styrelse att handeln med Northlands aktier och obligationer stoppas.

Inte nog med att investerarna dragit sig ur, dessutom har förhandlingarna avbrutits med den finansieringspartner som var en viktig faktor för den ackordsuppgörelse som arbetats fram för bolaget.

Ackordsuppgörelsen ska behandlas i Luleå tingsrätt den 19 december. Då ska bolagets fordringsägare ta ställning till om de ska acceptera den.

Problemet för advokat Lars Söderqvist som leder rekonstruktionen av bolaget och som står bakom ackordsförslaget är att den bygger på förutsättningen att det blir extra finansiering, en förutsättning som just nu inte finns.

– Det är väldigt bekymmersamt, säger Lars Söderqvist.

Det krisande gruvbolaget är inne i sin andra rekonstruktion på kort tid och rekonstruktören är lite förvånad över eftermiddagens beslut.

– Meddelandet som har lämnats här är något överraskande både för mig och för bolaget, säger Lars Söderqvist.

Lars Söderqvist säger också att situationen ska analyseras noggrant under helgen.

Northland Resources informationsavdelning säger att de inte vill kommentera fredagens besked utan hänvisar till rekonstruktören Lars Söderqvist. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".