Solen skiner mest i Kiruna så här långt in i november. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Solen skiner mest i Kiruna så här långt in i november. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Hotell kan bli bostäder för byggarbetare

"Vi kommer att ha byggen igång på i princip alla tio tomter samtidigt"
1:27 min

Att hitta bostäder till alla byggarbetare som kommer till Kiruna för att bygga den nya stadskärnan är en utmaning. Därför finns det planer på att låta entreprenörer bo i hotell som inte längre används.

Tio företag har ansökt om att få bygga i Kirunas nya stadskärna och i februari nästa år avgörs det vilka som får uppdraget.

– Vi vill bygga den här stadskärnan här snabbt. Den ska vara klar 2017-2018 och det betyder att vi kommer att ha byggen igång på i princip alla tio tomter samtidigt. Det kommer att vara tusentals byggarbetare sysselsatta här, en av Sveriges största byggarbetsplatser, säger Kiruna kommuns stadsutvecklare Göran Cars.

Men frågan är var de ska bo under byggtiden.

Kommunen försöker nu lösa det på olika vis. Ett sätt kan vara att låta dem flytta in i hotell som inte längre används i gamla centrum.

– Vi försöker nu att i nya centrum prioritera att få upp ett stort hotell. Och det innebär att vi får ledig hotellkapacitet som kan användas som entreprenörsboenden under en överskådlig framtid, säger Göran Cars.

Samtidigt planerar kommunen att också slå upp tillfälliga bostäder som kan flyttas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".