Northland Resources begärde sig självt i konkurs på måndagsmorgonen. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio Motage: SR
Northland Resources begärde sig självt i konkurs på måndagsmorgonen. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio Motage: SR.

Northland resources begärs i konkurs

Northland Resources i konkurs drygt två år efter första salvan
3:20 min

Northland Resources begär sig självt i konkurs. Det bekräftar gruvbolaget i ett pressmeddelande.

Beslutet att begära gruvbolaget i konkurs kommer efter beskedet i fredags att den grupp utländska investerare som kunnat bli gruvans räddning dragit sig ur.

I ett pressmeddelande skriver bolaget att den senaste tidens utveckling där gruppen investerare avbrutit förvärvsprocessen och att den tilltänkta finansieringslösningen därmed inte har lyckats, har resulterat i en alltför ansträngd likviditetssituation. Därför har respektive styrelse i samråd med rekonstruktören i Sverige nått slutsatsen att förutsättningarna för en fortsatt rekonstruktion inte finns kvar.

De nämnda bolagen i koncernen kommer därför ansöka om konkurs vid respektive behörig domstol och kommer att föreslå advokat Hans Andersson, Advokatbyrån Kaiding, som konkursförvaltare för de Svenska Dotterbolagen, advokat Knut Ro, Ro Sommernes Advokatfirma, som konkursförvaltare för det norska dotterbolaget och advokat Pekka Jaatinen, Castrén & Snellman Attorneys, som konkursförvaltare för de finska dotterbolagen.

– Bolaget och dess anställda har gjort ett imponerande arbete i att utveckla en professionell och modern gruvdrift på väldigt kort tid. Det är mycket tråkigt att det dramatiska fallet för järnmalmspriserna som skett under året har gjort det omöjligt att säkerställa nödvändig finansiering, vilket var en förutsättning för en fortsatt verksamhet, kommenterar styrelseordförande, Olav Fjell i pressmeddelandet.

– Våra anställda och alla i vår närmsta omgivning förtjänar en eloge för den hängivenhet som visats under de prövningar vi har mött. Det visar bland annat på de värdefulla tillgångar som detta bolag besitter, skriver vd Johan Balck.

Närmare 1 000 människor kommer att förlora sina jobb som en direkt konsekvens av konkursen.

Som en direkt konsekvens av konkursansökan går byggbolaget Peab miste om stora fordringar på gruvbolaget Northland. Peab har en exponering i balansräkningen på 260 miljoner kronor gentemot Northland.

Andra ägare, förutom Peab, som drabbas ekonomiskt av konkursen är Folksam, finländska Metso och LKAB. Dessa har under resans gång pumpat in pengar i Northland i ett försök att rädda järnmalmsgruvan.

Dessutom kommer rörelseresultat att tyngas av avvecklingskostnader på 33 miljoner kronor.

I fredags stoppades all handel med Northland resources aktier och obligationer. När nu både bolaget och dotterbolagen kommer ansöka om konkurs kommer inte handeln att återupptas.

Bolaget tillsammans med rekonstruktören och den föreslagna konkursförvaltaren för de Svenska Dotterbolagen kommer hålla en presskonferens i Luleå klockan 13 idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".