Tomas Nilsson. Arkivfoto: Maritha Mossberg/Sveriges Radio.
Tomas Nilsson. Arkivfoto: Maritha Mossberg/Sveriges Radio.

Northlands konkurs en katastrof enligt IF Metall Malmfälten

Ordförande för IF Metall Malmfälten: Det blev katastrof
1:10 min

Tomas Nilsson, ordförande för IF Metall Malmfälten beskriver konkursen som en katastrof och hoppas nu att den ska klaras av snabbt och att nya ägare till Kaunisvaaragruvan ska hittas.

– Som vi ser det är det en katastrof, vi hade stora förhoppningar när vi hörde att en lösning var nära förestående, så för oss tycker vi det blev katastrof, säger Tomas Nilsson.

I detta skede bedömer nu ordförande för IF Metall Malmfälten att det fortfarande finns en förhoppning om att gruvbrytning kan återupptas inom kort.

– Ja, det är ett tufft läge, så är det generellt i hela järnmalmsbranschen, men man vet aldrig, vi har ännu förhoppningar kvar om att det ska gå att hitta en snabb lösning, hoppas fack ordföranden.

Tror du att det kommer att finnas gruvbrytning i Pajala på sikt?
– Vi har sagt det tidigare och vi säger det igen, vi vet att det är väl prospekterat och att det finns malm där, anläggningarna finns fortfarande kvar där, så det tror vi, säger Tomas Nilsson.

Närmare 1 000 människor kommer att förlora sina jobb som en direkt konsekvens av konkursen.

I fredags stoppades all handel med Northland Resources aktier och obligationer. När nu både bolaget och dotterbolagen kommer ansöka om konkurs kommer inte handeln att återupptas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".