Kirunas kommunfullmäktige har beslutat om en omorganisation av kommunen. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kirunas kommunfullmäktige har beslutat om en omorganisation av kommunen. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Oro för kulturen när Kiruna omorganiserar

Annica Henelund (C): Vi riskerar att tappa
1:31 min

Kirunas kommun ska genomföra en omorganisation från och med årsskiftet, det beslutades under måndagens kommunfullmäktige. Men alla är inte lika glada över beslutet. 

En av politikerna som inte gillar den nu planerade omorganiseringen är Annica Henelund i Centerpartiet. Hon är bland annat kritisk till att fritids- och kulturnämnden nu försvinner. 

– Jag tror att man gör ett stort misstag här. Vi riskerar att tappa mycket av verksamheten, säger hon.

I stället ska det bland annat bildas en kultur- och utbildningsnämnd. Där ska det också finnas ett kulturutskott. Men Annica Henelund tror inte på den idén.

Flera partier är kritiska till förändringen och det visade sig också under debatten i kommunfullmäktige. Förslaget gick trots allt igenom efter en omröstning. 24 politiker röstade ja, 21 röstade nej.

Niklas Sirén i Vänsterpartiet ser ingen risk att till exempel kulturfrågorna hamnar på sidan.

– Absolut inte. Här finns en möjlighet att lyfta kulturfrågorna och se till att de blir mer involverade i utbildningen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".