Näringsminister Mikael Damberg (S). Foto: Hans Oja/Sveriges Radio.
Näringsminister Mikael Damberg (S). Foto: Hans Oja/Sveriges Radio.

Näringsministern om Northland: Inte aktuellt att staten går in

"Full respekt för oron i Pajala men vi kommer inte göra något"
1:22 min

Beskedet att Northland Resources försätter sig själva i konkurs nådde riksplanet direkt, men några planer på att staten ska hjälpa till att få igång gruvan i Pajala. 

Harry Rantakyrö (S), tillträdande kommunalråd i Pajala, säger till P4 Norrbotten att han inte ser någon annan lösning på krisen än att staten måste gå in. Men det är inte aktuellt, säger näringsminister Mikael Damberg (S). 

– Jag har full respekt för den oro som finns i Pajala, men staten måste analysera situationen och det gör vi främst med hjälp av Pajalagruppen, säger Damberg. 

Pajalagruppen består bland annat av landshövding Sven-Erik Österberg, kommunalrådet i Pajala och representanter för IF Metall, Arbetsförmedlingen och Företagarna i Norrbotten.

På frågan om det är aktuellt att ge ägardirektiv till statliga gruvbolaget LKAB att medverka till att rädda Pajalagruvan säger näringsminister Mikael Damberg att LKAB redan tittat på olika möjligheter.

– I första hand måste man se det som ett privat bolag som har gått i konkurs. Eventuella investeringsbeslut måste styrelsen för LKAB fatta. Även LKAB påverkas ju av de pressade järnmalmspriserna, säger näringsminister Mikael Damberg (S). 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".