Kristina Wikström hushållningssällskapet foto: Anton Bennebrant/SR
Matkonsult Kristina Wikström gillar lutfisk.

I dag ska lutfisken blötläggas

"Det är den äldsta julmaten"
4:46 min

På Annas namnsdag den 9 december ska lutfisken läggas i blöt enligt traditionen. Kristina Wikström är matkonsult på hushållningssällskapet och besöker P4 Norrbotten för att slå ett slag för lutfisken.

En av de rådande mattrenderna är att ta vara på gamla mattraditioner. Det ger goda förutsättningar för att lutfisken ska överleva. 

– Men den kan behöva en liten twist. Man kan till exempel krydda den lite mer, eller varför inte göra en tartar på lutfisk?

Att servera lutfisk till fest och som julmat är en gammal tradition. Den finns belagd i Sverige redan på 1500-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".