Northlands anläggning i Kaunisvaara med Magnus Eriksson infälld. Foton: Stig-Arne Nordström och David Zimmer/Sveriges Radio. Montage: Sveriges Radio.
Gruvanläggningen i Kaunisvaara med Magnus Eriksson infälld. Foton: Stig-Arne Nordström och David Zimmer/Sveriges Radio. Montage: Sveriges Radio.

Svårt att hitta köpare till Pajalagruvan

Professor Magnus Eriksson: Redan vänt på alla stenar
1:38 min

Marknaden för järnmalmsprodukter är svag i hela världen just nu och på kort sikt kan det bli svårt att hitta någon ny ägare som vill ta över Northlands konkursbo. Det tror Magnus Eriksson, professor i mineralekonomi vid Luleå tekniska universitet.

– Järnmalmsmarknaden är tung de närmaste åren skulle jag vilja säga, så jag tror att det kommer att vara svårt att hitta någon köpare. Jag är säker på att bolaget redan vänt på alla stenar, som man brukar säga, så det kommer att bli tungt, säger Magnus Eriksson. 

Samtidigt konstaterar han att det i världen kommer att finnas behov av en så fin produkt som Northland producerar.

– Man kommer kanske inte hitta någon lösning de närmaste månaderna, men inom något år är jag övertygad om att situationen kan se helt annorlunda ut, säger han.

Kunde bolaget ha gjort något annorlunda under sin uppbyggnads- och första produktionsfas? 

– Det är klart att med facit i hand så skulle man haft bättre koll på sina kostnader och kanske kunnat vara mindre ambitiös med sina planer inledningsvis. Jag tycker nog man har gjort det väldigt bra och kommit igång väldigt snabbt med produktion, säger Magnus Eriksson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".