Göran Nilsson är marknadsområdeschef på Arbetsförmedlingen i Norra Norrland. Foto: David Ohlsson/Sveriges Radio
Göran Nilsson är marknadsområdeschef på Arbetsförmedlingen i Norra Norrland. Foto: David Ohlsson/Sveriges Radio

Fler får jobb i Norrbotten 2015

"Vi spår en minskad arbetslöshet"
1:52 min

Idag presenterade Arbetsförmedlingen sin arbetsmarknadsprognos inför 2015 och det ser fortsatt ljust ut. Prognosen förutspår att fler kommer få jobb nästa år.

Omkring 116 000 personer är idag sysselsatta i länet och cirka 9 000 är inskrivna på arbetsförmedlingen. Göran Nilsson är marknadsområdeschef för Arbetsförmedlingen i Norra Norrland:

– Vi spår en minskad arbetslöshet med ungefär 600-700 personer.

Varje år behöver cirka 3 000 personer rekryteras till tjänster för att folk slutar på grund av exempelvis pension. Men idag har marknaden bara omkring 2 000 personer att rekrytera och orsaken är brist på länsbor med rätt kompetens. Svårast är det att rekrytera lärare och personal inom vård och omsorg.

Även inom gruvnäringen väntas en fortsatt efterfrågan på arbetskraft och enligt Göran Nilsson har omkring 350 av de cirka 500 som varslades i samband med att gruvan i Kaunisvaara lades i malpåse, fått nytt jobb.

– Den arbetskraft som frigörs med anledning av det som hänt på Northland är en väldigt attraktiv arbetskraft.

Prognosen grundar sig på intervjuer med drygt 500 arbetsgivare i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".