Gruvområdet i Kaunisvaara.Foto: David Zimmer/Sveriges Radio
Gruvområdet i Kaunisvaara. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio

Gruvområdet i Kaunisvaara kan aldrig helt återställas

"Gäller att se till att man inte får framtida miljöproblem"
1:45 min

Om Northlands konkursade gruva i Kaunisvaara inte går att sälja och driva vidare väntar ett omfattande återställningsarbete av marken runt gruvområdet.

På länsstyrelsens miljöenhet avvaktar man konkursförvaltaren Hans Anderssons bedömning om huruvida det finns möjlighet till fortsatt gruvdrift.

Arbetet med att återställa marken kan ligga många år framåt i tiden, enligt miljöingenjör David Berggård på länsstyrelsen.

– Ja, så kan det bli. Det finns egentligen inget enkelt svar – att så här gör man –  utan vi får göra en löpande bedömning om när ett sådant arbete klan bli aktuellt.

För att få tillstånd att bedriva gruvverksamhet måste gruvbolagen sätta av pengar till återställningsarbete av mark i händelse av konkurs. För Northlands del uppgår den summan i dagsläget till 18 miljoner kronor.

– Det är svårt att säga hur långt de pengarna kommer att räcka. Att återställa ett gruvindustriområde till vad det en gång var är omöjligt – utan det gäller att se till att man inte får framtida miljöproblem.

I dagsläget finns det enligt David Berggård inga indikationer på att det stillastående arbetet vid gruvan skulle kunna medföra någon skada på miljön i närområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".