Janina (9 år) och Alesia (11 år) Hansson fick utmärkelsens Rådig insats 2014 av Räddningstjänsten i Luleå. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
Janina (9 år) och Alesia (11 år) Hansson fick utmärkelsens Rådig insats 2014 av Räddningstjänsten i Luleå. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.

Syskonen räddade livet på sin farfar

"Vi sträckte ut en åra"
1:29 min

Idag delade Räddningstjänsten i Luleå ut sin årliga utmärkelse till de som gjort något utöver det vanliga, som att till exempel rädda liv. 

I ungefär tio år har Räddningstjänsten i Luleå uppmärksammat en eller flera personer som agerat i en nödsituation på ett sätt utöver det vanliga. I kriterierna står bland annat att man ska ha gjort mer än vad som kan förväntas av en person i en situation.

Idag var det fem personer som fick pris, två av dem är syskonen Hansson. Alesia, 11 år, och Janina, 9 år, lyckades rädda sin farfar från att drunkna i somras.

– Vi var i båten och så ramlade farfar i vattnet, men vi sträckte ut en åra och räddade honom, berättar syskonen.

Räddningschefen Patrik Bylin säger att de aldrig haft svårt att hitta personer som gjort något utöver det vanliga, och hoppas att utmärkelse kan inspirera.

– Jag hoppas att det skickar signalerna att vanliga människor kan och vågar hjälpa till när olyckan är framme, säger Patrik Bylin.

Tillsammans med Åsa Eriksson, Matilda Larsson och Lena Ekh fick alltså syskonen Alisia och Janina Hansson ta emot blommor och applåder framför blixtrande kameror.

– Det var pinsamt med så mycket folk som kollar på och tv med massa kameror, säger Alesia Hansson, men lillasyster Janina tyckte det gick helt okej.

– Det var ju inte så pinsamt så jag kissade på mig liksom, det kändes bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".