Göran Nilsson, marknadsområdeschef Arbetsförmedlingen Norra Norrland. Foto: Sveriges Radio
Göran Nilsson, marknadsområdeschef Arbetsförmedlingen Norra Norrland. Foto: Sveriges Radio

Arbetsförmedlingens personal mest hotad på jobbet

"En frustration hos människor"
1:19 min

Anställda på svenska myndigheter utsätts varje dag för hot och värst utsatt är personalen på landets arbetsförmedlingar. Det visar en kartläggning som Dagens Nyheter gjort.

I år har personalen på myndigheten fått ta emot 976 hot och självmordshot. Siffran gäller hela landet och i 276 fall handlar det om självmordshot och det är den högsta siffra som Arbetsförmedlingen noterat.

Göran Nilsson är marknadsområdeschef på Arbetsförmedlingen i Norra Norrland och han tror att det är den sökandes svåra situation som gör att hen riktar sin ilska mot arbetsförmedlaren.

– Det är ju en frustration hos människor, att inte få det mest grundläggande i livet, att bli fri. Att skapa frihet för sig själv handlar ju i oerhört stor utsträckning om att ha ett arbete.

Vidare förklarar Göran Nilsson att personalen blir som en bricka mellan jobbet och den arbetssökande och i den positionen får ta emot hot.

– Jag har blivit utsatt för hot själv personligen men jag har även haft att göra med människor som har hotat att göra sig illa eller ta bort sig själv – och det är riktigt, riktigt jobbigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".