David Letho på Concent AB och Haparandas kommunalråd Gunnel Simu (S) tar första spadtaget för Barents center. Foto: Concent.
1 av 2
David Letho på Concent AB och Haparandas kommunalråd Gunnel Simu (S) tar första spadtaget för Barents center. Foto: Concent.
Så ska Barents center se ut. Grafik: Concent.
2 av 2
Så ska Barents center se ut. Grafik: Concent.
Haparanda

Här tas första spadtaget för Barents center

Kommunalrådet: En glädjens dag i Haparanda
1:43 min

Idag togs det första symboliska spadtaget i miljardprojektet Barents center i Haparanda. Bygget ska innehålla skola, multiarena och butiker och i fyra år har det omdebatterade projektet planerats.

Se hur Barents center ska se ut i bildspelet

– Det känns fantastiskt, det är en glädjens dag i Haparanda. Det är slutet på en lång process och början på en spännande period i Haparandas historia, säger det avgående kommunalrådet Gunnel Simu (S).

Efter många heta diskussioner är nu projektet igång på allvar. Det bland annat moderaterna vänt sig emot är kommunens kostnader som blir 18 miljoner kronor per år i hyreskostnader för gymnasieskolan och multiarenan. Ett hyresavtal som de förbundit sig för i 25 år. 

I dag gjordes den symboliska handlingen med spadtaget som ett bevis för att byggprojektet startar på allvar. På plats var Mikael Fahlander från Avalanche Capitals som finansierar projeket och Gunnel Simu avgående kommunaldråd, som nu menar att det är slutdiskuterat kring Barents center.

– Vi märker att debatten har vänt, människor har börjat se något konkret av projektet. En del har sagt att de får ta på sig ångermössan.

Gunnel Simu avgår som kommunaråd vid årsskiftet, de senaste åren har hon kämpat hårt för att genomföra byggprojektet Barents center men hon vill inte att det ska ses som ett monument över henne.

– Det har inte varit min drivkraft, Gunnel Simu är inte viktigt i sammanhanget utan att jag skapar resultat för de människor jag företräder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".