Emil Sylvegård (t v) kramar om Cam Abbott. Foto: Ulf Palm/TT
Emil Sylvegård (t v) kramar om Cam Abbott. Foto: Ulf Palm/TT
Ishockey – SHL

Ledin förlängningshjälte mot Leksand

Luleås Per Savilahti-Nagander efter segern mot Leksand
2:08 min

Luleå låg under med 2-0 när det återstod drygt elva minuter av bortamatchen mot Leksand. Då tog tränaren Joakim Fagervall timeout. Resultatet blev en imponerande vändning och seger med 3-2 efter förlängning. 

Radiosportens kommentator Pelle Marklund tar ut Lagens lirare:
Leksand: Oscar Alsenfelt
Luleå: Per Savilahti-Nagander

– Det var en riktig jävla skön känsla, säger Luleås Per Savilahti-Nagander som kvitterade för Luleå i sista minuten av ordinarie tid.

Sedan avgjorde Per Ledin i förlängningen. 

Detta var Luleås femte raka seger, inklusive CHL. Det här var en viktig sexpoängsmatch i bottenstriden. Därför förväntades skärpa från båda lagen.

Men av detta syntes inget i den första perioden. Då bjöd både Leksand och Luleå på slarvig och hafsig hockey. Tränarna måste ha fått gråa hår efter alla misstag som gjordes på isen.

Den största dramatiken kom efter 10.41 när Leksand fick straff i numerärt överläge sedan domarna ansåg att Luleås målvakt Joel Lassinantti kastat klubban. Det var en straff som Linus Hultström missade. I övrigt hände inte mycket.

I andra perioden var det Leksand som presterade det minst dåliga spelet vilket resulterade i att laget gjorde två viktiga mål som gav laget tog ett grepp om matchen.

Första målet kom när Kevin Kapstad slog en härlig passning till Jon Knuts som kunde göra 1-0. Det var hans första mål för säsongen.
-Det känns jätteskönt att äntligen fått göra mål. Jag har länge kämpat för det, men puckarna har inte gått in, säger Jon Knuts till C More.

Leksands andra mål kom sedan Eric Himelfarb, efter ett bra förarbete av Jens Bergenström, sköt ett jätteskott i nät bakom en chanslös Joel Lassinantti.

Luleå, som hade jobbat och jobbat men inte fått ut någonting, var ett skakat lag när spelarna gick till andra pausvilan.

I sista perioden såg Leksand ut som ett säkert segerlag fram till 8.53 när Luleås tränare Joakim Fagervall tog timeout. Tolv sekunder reducerade Luleå till 2-1 genom Cam Abbot. Luleå lyfte och jagade sedan intensivt en kvittering som kom när det återstod 33 sekunder. Målskytt blev Per Savilahti-Nagander.

Sedan var Luleå hetast i förlängningen och kunde vinna matchen sedan Per Ledin satte det avgörande målet 58 sekunder från slutet.


MATCHFAKTA

Leksand-Luleå 2-3 e förl (0-0, 2-0, 0-2, 0-1) 

Andra perioden: 1-0 (3.44) Jon Knuts (Kevin Kapstad, Fabian Brunnström,), 2-0 (11.27) Eric Himmelfarb (Jens Bergström).

Tredje perioden: 2-1 (9.07) Cam Abbott (Emil Sylvegård, 2-2 (19.27) Per Savilahti-Nagander.

Fjärde perioden: 2-3 (4.02) Per Ledin (Cam Abbott, Jan Sandström).

Skott: 32-35 (7-10, 13-14, 12-8, 0-3).

Utv, Leksand: 2x2. Luleå: 2x2.

Domare:Thomas Andersson, Gävle, och Mikael Andersson, Åkers Styckebruk.

Publik: 5 224.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".