Kiruna den 12 december 2011. Solen når inte över horisonten från och med idag och tre veckor framöver. Arkivfoto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna den 12 december. Solen når inte över horisonten från och med idag och tre veckor framöver. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Polarnatten är här i delar av Norrbotten

Metereolog: Polarnatten från och med i dag
4:38 min

I delar av Norrbotten går solen aldrig upp den kommande månaden och det hela startar samma helg som vi firar ljuset och Lucia.

Det är norr om polcirkeln som polarnatten slår till. I till exempel Kiruna varar polarnatten från och med i dag, 12 december, till den 31 januari.

Orsaken till polarnatten är att norra halvklotet lutar bort från solen och det blir en tid då solljuset inte når de nordligaste delarna av jordklotet.

– Motsatt effekt sker på sommaren i stället när norra halvklotet lutar mot solen mer och då får vi i stället midnattssol i norr, förklarar 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".