Erica Ohlsson är avdelningsordförande för Vårdförbundet i Norrbotten. Foto: David Ohlsson
1 av 2
Erica Ohlsson är avdelningsordförande för Vårdförbundet i Norrbotten. Foto: David Ohlsson
Ingrid Stridfeldt är personaldirektör på NLL. Foto: David Ohlsson / P4 Norrbotten
2 av 2
Ingrid Stridfeldt är personaldirektör på NLL. Foto: David Ohlsson / P4 Norrbotten

Landstinget nekar Vårdförbundets medlemmar högre lön

Vårdförbundet: Arbetsgivaren följer inte löneavtalet
1:25 min

Inför Norrbottens Läns Landstings löneöversyn för 2015 lämnade Vårdförbundet i Norrbotten in yrkanden på bland annat högre lön till sina medlemmar. Nu är förhandlingarna avslutade och flera av kraven avböjdes av NLL.

Under november har representanter från Vårdförbundet och NLL suttit i förhandlingar angående de sju yrkanden som Vårdförbundet har lämnat in.

Ett av kraven från Vårdförbundet är att deras 2200 medlemmar ska ha en lönespridning på minst 15 000 kronor. Löneutvecklingen är i detta fall samma sak som lönespridningen.

Vårdförbundet menar alltså att deras medlemmar ska ha haft en löneutveckling på minst 15 000kr från att dom börjar i sitt yrke till den dag dom slutar.

Erica Ohlsson är avdelningsordförande för Vårdförbundet i Norrbotten och enligt henne följer inte NLL dom individuella lönesättningar som löneavtalet innehåller. Men NLL hävdar motsatsen.

Ett annat krav som nekades är att de medlemmar som är tillsvidareanställda ska ha en lön på minst 27 000kr istället för dagens lön på cirka 25 000kr.

Ändringen skulle innebära en extra kostnad på över 70 miljoner kronor per år, pengar som inte finns i löneöversynen för 2015.

Enligt Ingrid Stridfeldt, personaldirektör på NLL, så måste dom då ändra lönerna för alla andra, något dom inte kan göra.

– Vi kan inte gå in och göra en strukturförändring med så mycket pengar på en hel grupp, det går inte.

Löneöversynen beräknas vara klar till april 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".