Johan, 37 (t.h.) är drogrfri sedan några månader tillbaka. Här tillsammans med Mikael Andersson (t.v.) som är lokalansvarig vid Länkarna i Piteå. Foto: David Zimmer/ Sveriges Radio.
Johan, 37 (t.h.) är drogrfri sedan några månader tillbaka. Här tillsammans med Mikael Andersson (t.v.) som är lokalansvarig vid Länkarna i Piteå. Foto: David Zimmer/ Sveriges Radio.

”Spice och PV8 är det värsta jag provat”

"När jag kom i kontakt med de här nya drogerna blev jag livrädd"
1:54 min

Den livsfarliga drogen PV8 som skakat Norrbotten under hösten och som fick läkare vid Sunderby sjukhus att slå larm är en dödsdrog. Nu vittnar ett av drogens offer om hur farligt det är att prova den än så länge lagliga drogen, som enkelt kan beställas över internet eller köpas på gatan.

Johan, 37 år från Piteå, har ett långt och tungt missbruk bakom sig. Den nya generationens droger som Spice och PV8 beskriver han som det värsta han provat.

– Jag har prövat alla droger som finns, tyvärr. Men när jag kom i kontakt med de här nya drogerna blev jag livrädd för jag vet aldrig vad som kommer att hända när jag fått i mig dem, säger han.

Ett stort problem är tillgängligheten. Den än så länge lagliga drogen kan enkelt beställas över internet eller köpas på gatan. Vem som helst kan utan några större problem beställa hem drogerna och redan nästa dag kan ett paket ligga i brevlådan.

För att visa hur lätt det är att få tag i knarket tar Johan fram sin mobiltelefon och går in på en svensk hemsida. Eftersom att några av drogerna håller på bli narkotikaklassade har hemsidan i dag en stor utförsäljning och säljer knark till reapriser. Helt öppet och med sofistikerade metoder.

– De levereras redan dagen efter om du lagt beställningen före 17 och du kan om du vill få knarket skickat i ett cd-fodral med anonym avsändare, säger Johan.

Sedan några månader tillbaka är Johan drogfri och vill nu varna andra för att använda de livsfarlig drogerna, som i många fall är 25 gånger starkare än amfetamin och med livsfarliga bieffekter.

– Eftersom jag inte önskar min värsta fiende det liv jag har levt så hoppas jag att man ska låta bli eller söka hjälp. För ingen är värd den här skiten, säger Johan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".