Polisbilar under gisslandrama i Sydney med Anja Stridsman infälld. Foton: TT och Sveriges Radio.
Foton: TT och Sveriges Radio.

Anja Stridsman från Luleå i Sydney: Folk är chockade

"Oroliga för sina vänner"
4:14 min

Ett gisslandrama pågår i Australien. En ensam man har tagit närmare ett 20-tal personer i gisslan på ett kafé i centrala Sydney och påstår dessutom att han placerat ut bomber i stan. Den utflyttade Luleåbon Anja Stridsman berättar om stämningen i staden. 

Vi direktrapporter om händelserna i Sydney

Själv säger Anja Stridsman att hon inte känner någon direkt oro för sin säkerhet. Men uppmärksamheten kring händelsen på kaféet är enorm. Hon jämför den lite grann med känslan av det som kanske hände i New York när World Trade Center rasade och allas blickar riktades mot USA.

– Många är oroliga för sina vänner. Alla man är med får meddelanden, och man själv får meddelanden när folk kollar att man är okej, säger den utflyttade Luleåbon.

Hon spekulerar inte i vad utfallet i gisslandramat kan komma att betyda för stämningen i staden. Men menar att många verkar vara oförberedda på att någonting sånt här kan hända.

– Sydney i allmänhet är en ganska säker stad. Man behöver som inte vara orolig när man tar sig runt, inte på kvällarna händer. Så att jag tror folk är lite chockade och inte riktigt fattar vad det är som händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".