Johan, 37 (t h) är drogfri sedan några månader tillbaka. Mikael Andersson (t v) är lokalansvarig på Länkarna i Piteå. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
Piteå

Unga drogmissbrukare vänder sig till Länkarna

"Inte längre ett gäng gamla gubbar och kärringar"
1:42 min

Många förknippar kanske Länkarna med ett gäng med a-lagare som kämpar tillsammans mot alkoholbegäret. Men så ser det inte ut överallt, då allt fler unga norrbottningar använder Spice och syntetiska droger som PV8 och MDPV.

Piteå pekas av många ut som ett näste för den nya generationens droger. Det här är något man märkt av på Länkarna i Piteå, dit många unga som vill ha hjälp med att bryta upp från missbruket vänder sig.

– Det är väldigt vanligt med droger här i lilla Piteå och det går lägre och längre ner i åldrarna. Det är en tragisk utveckling vi ser nu, säger Mikael Andersson jobbar som lokalansvarig på Länkarna i Piteå. 

Mikael Andersson har själv en bakgrund kantad av missbruk och kriminalitet. Nu använder han erfarenheterna ifrån sitt gamla liv till att hjälpa folk, många unga i 20-årsåldern, att försöka bryta med sina dåliga vanor.

– Lyckas man hälpa en person så är det guldmedalj. Drogerna är idag så lätta att få tag i. Det är lättare att få tag i knark än alkohol, menar Mikael Andersson. 

De flesta förknippar Länkarna med ett gäng a-lagare som kämpar tillsammans mot alkoholbegäret. Men när de nya drogerna, som lagligt kan beställas över nätet, nu sköljer över samhället så måste också länkarna anpassa sin verksamhet mot det nya samhällsklimatet. 

– Vi lever i en ny tidsera. Länkarna är inte längre ett gäng gamla gubbar och kärringar, vi har i dag medlemmar från som är så unga som 17 år, säger Mikael Andersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".