Lisa Marklund bär sin utvisningshotade fosterdotter Maria Gevokiyan på manifestationen i Piteå
Tvååriga Maria har bott i Lisa Marklunds familj sen hon var ett spädbarn. Foto: Hjalmar Lindberg /Sveriges Radio

Lagändring kan innebära att tvååriga Maria får stanna

Advokaten: Finns möjlighet att bevilja uppehållstillstånd
1:32 min

En ändring i utlänningslagen från 1 juli i år skulle kunna göra att tvååriga Maria Gevokiyan i Blåsmark utanför Piteå inte utvisas till Armenien. 

Ändringen av utlänningslagen som kom 1 juli syftade till att lyfta fram barnrättsperspektivet. Bestämmelsen om uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter har ändrats, vad gäller barn, så att uppehållstillstånd får beviljas om omständigheterna är särskilt ömmande.

Efter lagändringen har chanserna ökat för att Maria ska få stanna. Det anser familjens advokat Marcus Sandström.

– Enligt mig finns möjligheten för Migrationsverket att bevilja uppehållstillstånd i det här fallet, om de skulle vilja, säger Sandström.

Migrationsverket vill inte uttala sig om processen men bekräftar att utvisningsbeslutet står kvar.

– Ärendet har överklagats och prövats av förvaltningsrätten. Kammarrätten har meddelat att man inte kommer pröva det. Det har då vunnit laga kraft, och det betyder att familjen ska återvända till hemlandet, säger Guna Graufelds, presskommunikatör på Migrationsverket.

Familjens advokat Marcus Sandström har märkt av att Migrationsverket nu börjat agera.

– De började ställa frågor om återvändande, om det fanns möjlighet att ordna resehandlingar. Det är ett klart tecken på att något händer, säger Marcus Sandström.

– Vi känner oss oroliga eftersom vi inte vet vad som kommer hända. För oss känns det som att Migrationsverket anser att ett barnhem i Armenien är ett bättre alternativ än att bo hos oss, säger Marias familjehemsmamma Lisa Marklund i Blåsmark.

Marias familj består av en mamma som är apatisk och sängliggande, en pappa som är psykiskt skör och en bror som är placerad i familjehem från och till.

Maria har aldrig satt sin fot i Armenien och är född i Sverige. Hon har bott hos familjen i Blåsmark utanför Piteå i hela sitt liv och enligt ett beslut från Migrationsverket i våras ska hon utvisas tillsammans med sin bror och sina biologiska föräldrar.

Familjehemmet i Blåsmark har nu skaffat intyg från en barnläkare och en barnpsykolog för att ännu en gång försöka stoppa utvisningen. De ska ansöka om så kallat verkställighetshinder.

– Migrationsverkets personal ser över det som kommer in i ärendet och tar ställning till ifall det finns ett hinder mot att verkställa beslutet om utvisning, förklarar Guna Graufelds på Migrationsverket.

Familjehemsmamman Lisa Marklund i Blåsmark hoppas att Marias föräldrar får en chans att ta hand om sina barn i Sverige.

– Det här var faktiskt en fungerande familj som kom till Sverige. Där har vi som land misslyckats. De borde få en chans att fungera som föräldrar innan de lämnar landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".