Polisens bombgrupp vid Mediehuset i Luleå. Foto: Sveriges Radio.
Polisens bombgrupp. Arkivfoto: Sveriges Radio.

Bombgruppen genomsöker Sandbackaskolan

"Två tredjedelar av skolan är genomsökt"
1:06 min

Polisens särskilda bombgrupp påbörjade genomsökningen av Sandbackaskolans lokaler i Arvidsjaur i går kväll. Arbetet fortsatte under förmiddagen, men har nu avbrutits.

Bombhotet mot Sandbackaskolan i Arvidsjaur bedöms som allvarligt, enligt polisen som beslutade om utrymning av byggnaderna.

Två samtal ska ha kommit in till skolan inom loppet av fem minuter, vid 13.30-tiden på måndagen, där en mansröst hotade att "spränga Sandbackaskolan". 

Efter rekommendation från polisen beslutade rektorn att utrymma skolan direkt på måndagseftermiddagen och skolan är fortsatt avspärrad så länge som man inte har sökt igenom alla lokaler.

Enligt Katrin Hedqvist, vakthavande polisbefäl i länet under natten mot tisdagen, kommer genomsökningen fortsätta åtminstone under tisdag förmiddag.

– De har påbörjat sitt arbete strax efter 21- eller 22-tiden. Det har löpt på ganska bra, men de har också delar kvar. Kanske två tredjedelar av skolan är genomsökt, säger Katrin Hedqvist.

– Vi jobbar med att säkra byggnaderna och sedan letar vi naturligtvis efter den som har gjort det här, konstaterade polisens kommenderingschef Urban Pohjanen under måndagseftermiddagen.  

Är det vanligt att man beslutar om utrymning vid bombhot? 

– Det beror på vilken bedömning vi gör, men den här gången bedömde vi det som allvarligt, säger Pohjanen utan att gå in på några detaljer. 

Skolan håller stängt under tisdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".