Lisa Marklund har varit mamma till tvååriga Maria Gevokiyan sedan hon var endast sju dagar gammal. Foto: Filippa Armstrong/SR
Lisa Marklund har varit familjehemsmamma till tvååriga Maria Gevokiyan sedan hon var endast sju dagar gammal. Foto: Filippa Armstrong/Sveriges Radio.

”Meningen var att fler barn skulle få uppehållstillstånd”

Mikaela Hagan, Rädda barnen: Myndigheterna borde samarbeta bättre
1:34 min

Rädda barnen håller med om att syftet med ändringen i utlänningslagen från 1 juli 2014 skulle vara att fler barn skulle kunna stanna i Sverige istället för att utvisas. Dock är det oklart om det blivit så, enligt Rädda barnen. 

En ändring i utlänningslagen från 1 juli i år skulle till exempel kunna göra att tvååriga Maria Gevokiyan i Blåsmark utanför Piteå inte utvisas till Armenien, trots att det finns ett beslut om att hon ska utvisas tillsammans med sin biologiska familj.

Mikaela Hagan, sakkunnig flykting- och integrationsfrågor på Rädda Barnen, säger att lagändringen skulle kunna betyda en öppning i fall som Marias, eftersom tanken med lagen var att fler barn skulle få stanna i Sverige.

– Det var lagstiftarnas mening att fler barn skulle få uppehållstillstånd, men det är oklart om det blivit så eller inte, säger Hagan till P4 Västerbotten.

Maria Gevokiyan har bott i familjehemmet i Blåsmark utanför Piteå sen hon var en vecka gammal. Hon är född i Sverige och har aldrig varit i Armenien dit hon enligt ett beslut från Migrationsverket i våras ska utvisas.

Marias biologiska mamma är apatisk och sängliggande, pappan har psykiska problem och hennes bror är också placerad i familjehem från och till. Risken finns att Maria hamnar på ett barnhem i Armenien om hon utvisas.

Mikaela Hagan är inte säker på att den här typen av utvisningsbeslut borde ligga hos Migrationsverket och hon har tankar om vad som borde förbättras - för barnens bästa.

– Myndigheterna borde samarbeta bättre. I ett sånt här fall borde socialtjänsten och Migrationsverket ha ett nära samarbete, menar Mikaela Hagan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".