Per Hartman, områdespolis Luleå. Foto: Lena Callne, Sveriges Radio.
Per Hartman, områdespolis Luleå. Foto: Lena Callne, Sveriges Radio.

Polisen om nya ”dödsdrogerna”

Per Hartman: Påse med smakprover - alla helt lagliga
7:27 min

Per Hartman, områdespolis i Luleå, bekräftar före detta missbrukaren Johans berättelse om att nätdroger som Spice och PV8 är nya dödsdroger. Han säger också att inflödet av paket är stort. Och helt lagligt. 

Tillverkarna ligger steget före oss när det handlar om nätdrogerna, säger Per Hartman, områdespolis i Luleå. Polisen märker bland annat av nätdrogerna genom ett stort inflöde av paket.

– Nu senast fick vi in ett med flera "smakprover", pulver, piller och olika färger och former. Det handlar förstås om att locka ungdomarna till att testa.

Bland annat får polisen in paket genom föräldrar som anar oråd och öppnar paket som kommit hem till deras ungdomar och upptäcker det som uppenbart handlar om droger, även om de är lagliga.

Per Hartman beskriver polisens frustration.

– Tillverkarna av nätdroger ligger steget före oss och ändrar substanserna så de inte är narkotikaklassade. Det är helt enkelt lagligt. Och livsfarligt eftersom det är så tillgängligt.

Lyssna på Hartmans syn på de nya nätdrogerna och situationen i Norrbotten i ljudklippet! 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".