Pia Huuva lär ut svenska till asylsökande i Övertorneå. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
Pia Huuva lär ut svenska till asylsökande i Övertorneå. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
Övertorneå

Ideell kraft lär ut svenska till asylsökande i Övertorneå

Pia Huuva: Mänskligt att vilja hjälpa
1:51 min

Som asylsökande har man inte rätt till studier i svenska genom SFI, Svenska för invandrare, innan man fått ett uppehållstillstånd. Men i Övertorneå har ett privat initiativ gett de cirka 150 asylsökande som finns där chansen att lära sig språket.

Pia Huuva är entreprenören som blivit ideell svensklärare.

– Det är akademiker, programmerare, revisorer och ekonomer. De skulle verkligen behöva komma ut i vårt samhälle, för vi har ju sådana behov.

Några gånger i veckan har Pia svenskalektioner på hotellet. Förutom språket vill hon även lära ut hur det fungerar i det svenska samhället – sociala koder och praktisk kunskap som underlättar en integration.

Och det går inte att ta miste på att det är ett uppskattat inslag i en i övrigt ganska händelselös vardag för flyktingarna på hotellet.

– Vi har tre aktiviteter per dag - Frukost , lunch och middag. Men vi vill lära oss svenska och jobba till exempel som volontärer för att lära oss konversera på svenska och träffa svenska människor. Vi älskar Pia, säger Ahmed Al Saati från Syrien.

De kommer bland annat från Syrien, Palestina och Ukraina och väntar på besked om de får stanna och var de i så fall ska bo. Många har bråttom och vill så fort som möjligt lära sig språket för att komma in i det svenska samhället och försöka få ett riktigt jobb. De vill använda väntetiden till att göra nytta.

– Jag hoppas väl att man på något sätt ska kunna ge dem någon typ av kunskap. Jag tror att det är mänskligt – är det inte det? – att vilja hjälpa andra människor, säger Pia Huuva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".