Markdeformationerna i Kiruna går långsamamre än tidigare beräknat. LKAB:s informationschef Anders Lindberg och direktören för samhällsomvandlingarna Stefan Hämäläinen. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
LKAB:s informationschef Anders Lindberg och direktören för samhällsomvandlingarna Stefan Hämäläinen. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Markrörelserna i Kiruna sprider sig långsamt

LKAB ändrar prognos
1:35 min

LKAB har uppdaterat prognosen för markförändringar orsakade av gruvan i Kiruna och den visar att rörelserna inte kommer att hinna så långt de närmaste åren som tidigare beräknat.

En orsak till att deformationerna går långsammare är att det finns mer malm än man tidigare trodde i delar av malmkroppen. Det tar därför längre tid att bryta varje nivå och därmed minskar takten även för markpåverkan in mot stan.

De förändringar i marken som gruvan i Kiruna orsakar går långsammare än vad som som tidigare har beräknats. Det visar LKAB:s uppdaterade prognos för deformationerna i marken.

Det här innebär mer tid för att både förbereda nya bostadsområden och avveckla befintliga områden.

– Vi får väldigt bra förutsättningar för att jobba med utveckling före avveckling. Vi kommer att ha några år till godo inne i avvecklingsområdet och det är väldigt positivt, säger Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingen.

Gruvbrytningen orsakar rörelser i marken, så kallade deformationer, som rör sig in mot staden och därför måste delar av Kiruna flyttas allt eftersom.

LKAB mäter rörelserna i marken fyra gånger per år och med hjälp av mätningarna har en ny prognos för åren 2018, 2023 och 2028 tagits fram.

– Vi kan konstatera att det har tagit längre tid att bryta ut malmen under Kiruna och det på grund av att vi har hittat mer malm på djupet. Och därför går deformationerna långsammare in mot staden.

Den nya prognosen har presenterats för Kiruna kommun tidigare i veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".