Varg. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
En annan varg. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Jokkmokksvarg skjuten – samebyn pustar ut

"Varken fysisk eller psykisk ro"
1:23 min

En varg i Jokkmokkstrakten har skjutits vid lunchtid i dag. Länsstyrelsens personal sköt den från en helikopter, bekräftar Robert Edelbro, vice ordförande i Udtja sameby.

Den här vargen har varit i Jokkmokkstrakten senaste månaderna och länsstyrelsen ville kontrollera dess dna innan skyddsjakt kunde tillåtas. Det var en lättnad för Udtja sameby att skyddsjakten gick så snabbt.

– Man har inte haft varken fysisk eller psykisk ro sedan vargen kom till området. Alla våra resurser har gått åt till att hålla den under uppsikt, berättar Robert Edelbro, vice ordförande i Udtja sameby.

Länsstyrelsens personal ville vara säker på att det inte var en varg från Östeuropa som hade varit genetiskt intressant. Samtidigt med Jokkmokksvargen hade man nämligen sett en varg i Tornedalen, som troligtvis kommit in i Sverige österifrån. Slutligen visade undersökningarna av spillning och hårprover att det var en skandinavisk varg, berättar Kjell Sundvall på länsstyrelsens fältenhet i Jokkmokk.

Vargen hade dödat renar och älgkalvar och setts i flera samebyar  i området. Den har orsakat en hel del bekymmer för samebyarna eftersom det är renskiljningstider nu och många vill hinna med så mycket som möjligt före jul- och nyårshelgerna. 

I Udtja sameby som har cirka 1500 renar på vinterbete i östra delarna av Jokkmokks kommun har vargen satt stopp för renskiljningen de senaste veckorna.

– Nu blir det till att börja om och samla ihop renarna. Men slakten får vänta, den hinner vi inte med eftersom slakterierna stänger över julen, säger Robert Edelbro.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".