Magnus Pekkari, vd Pajalabostäder. Foto: Eva Kvist/Sveriges Radio
Magnus Pekkari, vd Pajalabostäder. Foto: Eva Kvist/Sveriges Radio

Undermåliga lägenheter i Pajala töms

"Håller inte vad de lovat i kontraktet"
1:33 min

Det kommunala bostadsbolaget Pajalabostäder tvingas tömma 32 nybyggda, men usla hyreslägenheter. I lägenheterna fungerar inte värmen, elsystemet är underdimensionerat och det är sprickor i väggarna.

Det är företaget Bygga bo i Pajala som äger fastigheterna och hyr ut dem till Pajalabostäder.

Husen är byggda med moduler från Kina och nu har Pajalabostäders vd Magnus Pekkari ledsnat och sagt upp avtalet och låtit bli att betala hyran.

– Vi avslutar inte avtalet helt med Bygga bo i Pajala, utan det här gör vi egentligen för att få en nystart. De får nu i lugn och ro utreda vad som är fel och åtgärda felen. Sen gör vi ett nytt avtal utifrån de förutsättningar som råder då.

De hyresgäster som fortfarande bor kvar i de undermåliga lägenheterna har kompenserats.

– De har totalt sett fått två månadshyror i kompensation och fört en av lägenheterna motsvarar det mellan 16 000 och 18 000 kronor, säger Magnus Pekkari.

Att de 32 lägenheterna nu inte finns tillgängliga för hyresgäster påverkar enligt Magnus Pekkari inte möjligheterna för bostadssökande att få bostad i Pajala.

– Inte i det här läget. Just nu har vi inte avsättning för de här 32 lägenheterna och det här är också lägenheter i en prisklass som är högre än i det befintliga bestånd som vi har haft innan gruvetableringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".