LTU Luleå tekniska universitet

Luleå nyckelstad i råvaruprojekt i miljardklassen

"Största satsningen sedan kol- och stålunionen"
1:41 min

Det pågår ett flertal EU-projekt som ska minska EU:s importbehov av viktiga mineraler och metaller. Nu startar Rawmatters – ett miljardprojekt i vilket Luleå, som en av sex europeiska städer, får en nyckelroll.

– Det är den största satsningen någonsin sedan kol- och stålunionen inom råvaror, säger projektledaren Maria Magdalena Holmgren.

Den europeiska kol- och stålgemenskapen utformades i början av 1950-talet och kan sägas vara den första byggstenen till dagens EU. Med andra ord är Rawmatters EU:s största projekt inom råvaruområdet någonsin.

Men EU-projekt som syftar till göra Europa mer självförsörjande på framförallt mineral och metaller har de senaste åren avlöst varandra. Gemensamt är att de har rätt så fyndiga namn: Eurare och Minerals 4 EU för att nämna ett par.

Gemensamt är också att det mediala intresset är svalt; P4 Norrbottens reporter är ensam journalist på den stora pressträffen i Luleå där bland andra Sven-Erik Österberg, Norrbottens landshövding är.

– Jag har respekt för att det inte är så lätt att förstå det här. Vid första anseende så verkar det som vilket projekt som helst som fladdrar förbi så det är förståeligt att man inte riktigt tar in hur stort just det här är och som berör oss nu så det gäller att jobba på med bilden av det här, vilken betydelse det har möjlighet att ha både för Sverige och för Norrbotten.

Ett av problemen med de pågående EU-satsningarna inom råvaruområdet är att nya forskningslösningar stannar på labbskala och sällan når industriell skala. Det glappet ska nu genom samverkan mellan industrin, entreprenörer, forskningsinstitut och universitet överbryggas hoppas projektledaren Maria Magdalena Holmgren.

– Vad som är specifikt här är att man tar ett stort grepp och tittar på kommersialisering av lösningar. De patent vi har, och patent är vi duktiga på i Europa, de ska paketeras, nyttiggöras och möta marknaden i ett tidigt skede.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".