Tony Järlström från näringslivsbolaget Progressum i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Tony Järlström från näringslivsbolaget Progressum i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Nya EU-pengar ska utveckla näringslivet

Progressum i Kiruna: Vi har flera projekt på gång
1:34 min

Drygt 3,5 miljarder kronor ska under de kommande fem åren bland annat användas för att utveckla näringslivet och skapa nya jobb i Norrbotten och Västerbotten.

Det är Europeiska kommissionen som har godkänt övre Norrlands regionalprogram som sträcker sig fram till 2020. Ett besked som Tony Järlström, vd för näringslivsbolaget Progressum i Kiruna, gläds åt.

– Det här är väldigt viktiga pengar för att fortsätta stärka utvecklingen i norra Sverige. De kommer att göra nytta, inte minst inom näringslivet där Progressum verkar, säger han.

Har ni något projekt på gång?

– Vi har flera intressanta idéer till projekt på gång, själva och tillsammans med andra, säger Tony Järlström.

Ett projekt, som det ska sökas pengar till, handlar om att utveckla samiska näringar och stötta samiska entreprenörer att hitta nya affärsidéer tillsammans med entreprenörer i andra näringar.

Övre Norrlands regionalfondsprogram ska också kunna finansiera andra satsningar, till exempel transportlösningar, investeringar i bredbandsinfrastruktur och klimatomställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".