Maria Isaksson i Aukstjaur, en av krafterna bakom det gemensamma julfirandet i Arvidsjaur. Foto: David Zimmer/ Sveriges Radio.
1 av 2
Maria Isaksson i Aukstjaur, en av krafterna bakom det gemensamma julfirandet i Arvidsjaur. Foto: David Zimmer/ Sveriges Radio.
Julklappar under julgran. Foto: TT.
2 av 2
Julklappar under granen. Foto: TT.

Allt fler lockas till gemensamt julfirande

"Det är väldigt avslappnat och trevligt"
1:54 min

I Arvidsjaur anordnas det traditionsenligt ett gemensamt julfirande i Medborgarhuset på julafton. I år lockar det fler än någonsin.

– Vi brukar vara runt 100, men i år räknar vi med 120-130 personer till Medborgarhuset, säger Maria Isaksson en av krafterna bakom det gemensamma julfirandet.

Ung som gammal, fattig eller rik, ensamma och familjer. Det är många som på julafton skippar julstöket hemma och istället firar en gemensam julafton.

– Vi träffas och äter tillsammans. Sedan är det julsånger och dans runt granen. Tomten kommer med julklappar till de barn som är här och vi dricker kaffe, äter ris á la malta och har allmänt trevligt under några timmar, berättar Maria Isaksson.

Enligt henne sker julfirandet under väldigt avslappande förhållanden.

– Det är inte så strikt. Alla kommer som de är och allt är väldigt informellt, säger hon.

Denna nyhet har skapats efter ett tips från vårt publiknätverk. Gå med du också!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".