Kiruna kommuns markchef Eva Ekelund hade hoppats på ett positivt beked från länsstyrelsen. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna kommuns markchef Eva Ekelund hade hoppats på ett positivt beked från länsstyrelsen. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Tvist försenar bostadsbyggande i Kiruna

"Måste hitta en överenskommelse"
1:34 min

Kiruna kommuns planer om att redan i år kunna starta bostadsbyggandet i nya Kiruna har gått i stöpet.

Orsaken är att företaget Stena Metall, som har en industrifastighet i närheten, har protesterat eftersom det inte ännu finns någon överenskommelse med kommunen om hur en flytt ska gå till.

Länsstyrelsen har avslagit Stenas överklagan, men företaget går nu vidare och överklagar detaljplanen till mark- och miljödomstolen.

– Det betyder att vi måste arbeta ordentligt för att försöka hitta en överenskommelse med Stena om en omlokalisering av deras verksamhet. Det är en dialog som pågår, säger markchefen Eva Ekelund i Kiruna kommun.

Varför har ni inte nått en överenskommelse redan nu?

– En sak som gjorde att det tog lite längre tid var att det tog längre tid än beräknat att få förvärva den här industrimarken dit tanken är att Stena ska omlokaliseras.

Länsstyrelsen avslog överklagan med motiveringen att bygget av bostäder i nya centrum väger tyngre än Stenas intressen.

Nu är det alltså mark- och miljödomstolens tur att säga sitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".