Sandra Eriksson, julklappshjälpen i Kalix.
Sandra Eriksson, julklappshjälpen i Kalix. Foto: Christoffer Aro

I Kalix heter tomten Sandra

"Vänder mig till de som har det taskigt"
1:08 min

Hon fick inspiration från Haparanda och nu har Sandra Eriksson från Kalix startat julklappshjälpen som handlar om att hjälpa familjer med sämre ekonomi att få klappar till sina barn.

Alla har inte samma förutsättningar inför jul och det är därför Sandra Eriksson finns för att hjälpa kalixborna. Hon startade hjälpen för några veckor sedan och allt går ut på att hjälpa familjer som inte har råd med julmånaden. Pengar och presenter skänks från privatpersoner och företag  för att sedan genom Sandra lämnas ut till föräldrar som hört av sig och bett om hjälp. Enligt henne behöver man inte vara jättefattig för att be om hjälp.

 – Du kanske har haft en oförutsedd utgift den här månaden och inte råd med alla julklappar, och då funkar det ju  att höra av sig till mig också.

Sandra har gjort allt arbete själv och ideellt på sin fritid. Det är via Facebook Sandra fått kontakt med personer som både vill ha hjälp och har viljan att hjälpa till. Sandra menar att man inte behöver köpa alldeles nya julkappar för att hjälpa till, om man inte vill. Ofta går det bra med det som redan finns hemma.

– Jag har jättemycket grejer liggandes hemma till exempel. Som är i fint skick och nästan aldrig använt. Sådana saker kan man ju också ge vidare till julklappar om man inte vill handla en helt ny julklapp, säger Sandra Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".