Kent Ögren (S). Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Kent Ögren (S) direkt efter sitt sista klubbslag som ordförande i landstingsstyrelsen. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Ögren: Stort behov att förändra sjukhusen i länet

Kent Ögren om att kuppas bort efter ett halvt liv som toppolitiker.
10 min

Det kommer att finnas kvar fem sjukhus i Norrbotten under överskådlig tid, men innehållet i dem måste förändras. Det säger Kent Ögren (S) som kuppades bort från uppdraget som landstingets ordförande.

Norrbottens befolkning minskar för att de yngre flyttar. De som bor kvar blir äldre än sina föräldrar. Fler än tidigare ska behandlas för cancer, stroke, hjärtinfarkt, diabetes och demens. Det här ställer tuffa krav på vården.

– Jag tror att sjukhusfrågan har blivit en symbolfråga där alla partier säger att vi ska ha kvar fem sjukhus, men innehållet i demkommer att förändras, säger Kent Ögren.

De rödgrönas mål är att den så kallade mängdsjukvården ska ske ske så nära patenterna som möjligt. Resurser måste flyttas från sjukhusen till hälsocentralerna, menar Kent Ögren även om ha inte längre får leda förändringsarbetet.

– Jag är inte oersättlig i den här rollen. Det kommer säkert att lösa sig på ett bra sätt med landstingsstyrelsen, men det krävs en del åtgärder, säger Kent Ögren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".