Hjälp för våldsutsatta i jul

Kvinnojouren: Om mannen kontrollerar kvinnan ska hon lämna honom
1:30 min

Julen är inte en fin upplevelse för alla. Många kvinnor utsätts för våld i nära relationer. För de utsatta är det inte nödvändigtvis julhelgen som är värst.

– Dels är det kvinnor som hör av sig efter jul. Under julhelgen har dom träffat släkt och vänner, och då har mannen inte varit våldsam. Dels är det kvinnor som hör av sig före jul och är väldigt oroliga för vad som ska hända under jul, berättar Mildred Hedberg, taleskvinna för kvinnojouren Iris i Luleå.

Kvinnojouren Iris har öppet som vanligt under vardagar, och kan erbjuda rådgivning till dom som vill ha det, berättar Hedman.

– Och sen har polisen våra nummer om någon behöver placeras någonstans, förklarar hon.

Men inte alla är säkra på att dom faktiskt blir utsatta för våld. Hedberg förklarar att all fysisk misshandel föregås av psykisk misshandel.

– Man ska söka hjälp om man märker att mannen börjar kontrollera. Tidigare sa vi i verksamheten att man skulle gå vid första slaget, men det har gått för långt då. Om partnern kontrollerar så ska man gå.

Om du känner igen dig och behöver stöd eller rådgivning kan du höra av dig till din lokala kvinnojour eller polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".