Oviss framtid för Sveriges minsta Coopbutik

Butiksägare Veronica Laestadius: Det går jättedåligt
1:50 min

Sveriges allra minsta Coopbutik finns i Lannavaara i Kiruna kommun men nu hotar stängning av butiken.

I en by med drygt 100 invånare och inräknat närliggande byar finns det lite drygt trehundra möjliga kunder. Men om inte fler börjar handla i affären, så kommer lanthandeln att få stänga igen.

– Det går jättedåligt. Om man säjer så här: vi har nästa år på oss att få bättre resultat. Annars är det nog ajöss, då stängs portarna här, säger Veronica Laestadius.

Det är kunder som behövs för att rädda affären och då tänker inte Veronica Laestadius på stamkunderna.

– Vi lever inte på Lannavaaras kunder, de är här och handlar, de är köptrogna sin butik. Vi behöver kunderna från byarna runt omkring att de ska börja förstå att vi står på branten nu.

För grannbyarna i Soppero är det ungefär fem mil norrut till Karesuando och lika långt söderut till Vittangi. Lannavaarabutiken ligger mitt emellan, men på en avsticksväg från E45:an. Vilket butikschefen tror är problemet.

Det har hållits två möten i byarna om det tuffa läget. En förslagslåda kom upp i butiken inför det sista mötet. En följd av de förslag som kom in är att från 1 januari kommer butiken ha öppet till sju på fredagkvällarna.

Vad som skulle hända om butiken tvingas stänga vågar butiksägaren och bybon Veronica Leastadius inte tänka på.

--Ja, vad händer krasst. Jag vet faktiskt inte, det vill jag inte veta, säger Veronica Leastadius.

En fråga som hon ställer sig är om det kommer finnas någon möjlighet till att beställa mat och få varorna levererade. Samt hur kommer det gå för de som måste ha hjälp med att handla.

– Kommer hemtjänsten få tid att köra till Vittangi och handla till sina kunder? Hemtjänsten har ju så dåligt med tid idag, allting är ju så planerat i detalj idag. Så jag vet inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".