Andreas Lindgren och Daniel Henriksson från Luleå Renhållning. Foto: Eleonor Norgren/P4 Norrbotten
Andreas Lindgren och Daniel Henriksson från Luleå Renhållning jobbar för högtryck under jul och nyår som är årets största sopperiod.

Årets värsta tid för renhållningen

Andreas Lindgren: Mycket sopor just nu
1:37 min

Övertid, extraturer och årets värsta tid. I Luleå jobbar renhållningen för högtryck både före, under och efter helgerna.

Det är jul och nyår för renhållningen i länet. Andreas Lindgren från Luleå renhållning är en av de som jobbar under de intensiva dagarna. Redan före jul börjar det bli mer sopor som sedan efter jul slår rekord.

– Det är mycket sopor just nu, men efter jul och nyår är det otroligt mycket.

Det finns saker som man kan göra för att underlätta för de som hämtar sopor. Det Andreas Lindgren vill framhålla är att om man är villaägare ska man ha skottat runt soptunnan så att sopbilen kommer åt den, men också att man ser till att det som är i inte är fastfruset.

För de som bor i hyreshus vill han se att det sorteras bättre, för där syndas det mycket. Nu i juletid när det är mycket julklappspapper så ska det i tunnan för papperförpackningar och inte i brännbart. Det gäller att hålla isär papper och pappersförpackningar.

När nyårshelgen är över är det glaskärlen som är överfulla och där ska det inte vara porslin, vilket är vanligt. Men rent generellt vill Andreas Lindgren se att det sorteras bättre.

– Folk slänger vad som helst i brännbart. Det kan var cyklar och allt möjligt. Folk måste sluta upp med sådana dumheter och sortera bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".