Ulla-Lena Bäckman är telefonjourens samordnare för Västerbotten och Norrbotten. Foto: David Ohlsson/Sveriges Radio
Ulla-Lena Bäckman är telefonjourens samordnare för Västerbotten och Norrbotten. Foto: David Ohlsson/Sveriges Radio

Allt fler ringer jourhavande präst

"Jul väcker många känslor"
1:33 min

I över 60 år har jourlinjen funnits över hela landet och samtalen har blivit fler sen starten. Drygt 90 000 personer ringer varje år till 112 för att få prata med en jourhavande präst.

Ulla-Lena Bäckman är präst och telefonjourens samordnare i Norrbotten och Västerbotten. Hon menar på att det kan vara människors utanförskap som är ett av skälen till att trycket ökar nu i juletid.

– Det väcker så många känslor bara man säger ordet jul.

Förutom att fler ringer in vid jul så menar Ulla-Lena Bäckman att samtalen ökar kring alla stora helger, likaså kan hon se att samtalen blir fler överlag. En teori kring dom ökade samtalen är att människors ensamhet ökat. Vidare pratar allt fler om sin ekonomiska och sociala situation.

– Där har vi i jouren dom senare åren märkt att utanförskapet av det vi brukar kalla för socioekonomiska skäl, det som handlar om social tillhörighet och ekonomiska förutsättningar. Människors utanförskap ökar och det är påtagligt i jouren.

Fakta: För att komma i kontakt med jouren ringer du till 112 och ber att få bli kopplad till jourhavande präst. Jouren är öppen alla dagar mellan 21:00 till 06:00 och du kan vara anonym när du ringer. Det går även att chatta och skriva digitalt brev till jouren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".