Karin Sandström som är avdelningschef och veterinär på djursjukhuset i Gammelstad, utanför Luleå. Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.
Karin Sandström som är avdelningschef och veterinär på djursjukhuset i Gammelstad, utanför Luleå. Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.

Många faror för husdjuren kring högtiderna

"Vi ser en tydlig stegring speciellt med chokladförgiftningar kring jul"
1:07 min

Inte bara vi människor får i oss allt för mycket och fel mat under alla helgdagar. Många husdjur får i sig livsfarliga saker.

Veterinären Karin Sandström konstaterar att den största ökningen av veterinärbesök är hundar som fått i sig choklad.

– Vi ser en tydlig stegring speciellt med chokladförgiftningar kring jul, säger hon.

För det mesta handlar det om att hundarna stjäl choklad i obevakade ögonblick. Men det finns mycket mat som är olämplig för husdjuren och framförallt hundar tål inte salt mat. Till exempel för salt skinka kan leda till saltförgiftning, men det finns också annan mat som kanske inte alla tänker på som farlig.

– Vindruvor och russin är faktiskt farligt för hundar, det tänker inte så många på och många djur tycker att det är gått, berättar veterinären Karin Sandström.

Något som kan leda till svåra sjukdomar

– De kan faktiskt får njursvikt av det och det behöver inte vara så stor mängd för att de ska bli sjuka, förtydligar Karin Sandström.

Men också kattägare behöver vara uppmärksamma, glitter och presentsnören är mycket farligt om katterna får i sig.

– Det är faktiskt väldigt allvarligt det kan gå hål på tarmen om det går för länge för att katter är väldigt dåliga på att visa att de är sjuka, berättar Karin Sandström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".